ЗАМОВИТИ

Створення бренду Volkswagen AG. Історія та легенда бренду. Фольксваген АГ

Volkswagen AG (Volkswagen AG), німецький автомобільний концерн. Виробляє легкові автомобілі, вантажівки, мікроавтобуси. Штаб-квартира знаходиться у Вольфсбурзі.

У 1934 році Ferdinand Porsche (Фердинанд Порше), відомий німецький конструктор (засновник всесвітньо відомої німецької автомобільної компанії Porsche AG), отримав замовлення від націонал-соціалістичного уряду Німеччини на розробку сучасного легкового автомобіля.

І вже 1935 року такий автомобіль було змонтовано. Він отримав назву "Фольксваген", що дослівно у перекладі з німецької означає "народний автомобіль". Після дворічних випробувань у 1937 році була запущена серія VW30, а до 1938 року автомобіль набув знайомого багатьом поколінням зовнішнього вигляду. Volkswagen відразу оцінили конструктори, інженери та водії. Про нього заговорили, з'явилися численні публікації, у 1938 у статті New York Times Volkswagen охрестили за зовнішню схожість "жуком". Це прізвисько настільки прижилося, що стало візитівкою автомобіля.

Для виробництва "народного автомобіля" 26 травня 1938 року у місті Вольфсбурзі почалося будівництво найбільшого європейського автозаводу Volkswagen. Але війна, що насувалася, завадила налагодити випуск цього автомобіля. Їх було вироблено всього дюжину. Автомобіль дуже подобався фашистським бонзам. На ньому із задоволенням роз'їжджав сам Гітлер.

Під час Другої світової війни роботи з будівництва Volkswagen було припинено, а недобудований завод перепрофільовано на виробництво військової продукції.

Після закінчення війни підприємство потрапило під контроль англійців, у чиїй зоні окупації знаходився Вольфсбург. Восени 1945 року англійська влада передала заводу замовлення на 20 тисяч автомобілів. Але тільки через десять років почалося серійне виробництво автомобіля в його початковій модифікації. У 1947 році Volkswagen був виставлений на експортному ярмарку в Ганновері і привернув до себе велику увагу. Завод отримав перше закордонне замовлення з Голландії на тисячу автомобілів, а в 1948 почали надходити замовлення зі Швейцарії, Бельгії, Швеції та інших країн.

У січні 1948 змінилося керівництво Volkswagen, його генеральним директором став Генріх Нордхофф, представник нового покоління німецьких технократів. Оновлене керівництво складалося з дипломованих інженерів, які мали міжнародний досвід роботи на автозаводах і вміли нестандартно мислити. З їх приходом автомобіль було вдосконалено та модернізовано. У 1949 почали випускатися моделі з новим типом кузова – кабріолет та лімузин. У серійному виробництві обладнання салону стало комфортабельнішим, проводилася установка частково синхронізованого двигуна.

Була налагоджена мережа автосервісу та технічних станцій з обслуговування автомобіля. Постійно велася робота із західними клієнтами. Volkswagen створив потужну мережу збуту автомобілів. Експорт автомобіля, що здобув світову популярність, до кінця 1948 року склав близько 50 тисяч машин, на внутрішньому ринку було продано близько 15 тисяч.

До цього часу завод звільнився від союзницького контролю англійців, і 6 вересня 1949 р. Volkswagen був повністю переданий Федеративній Республіці Німеччина. Розпочався новий етап розвитку заводу, який насамперед був відзначений інтенсивним нарощуванням виробництва та збільшенням збуту.

До 1950 було випущено 100 тисяч автомобілів, до 1951 - 500 тисяч машин, а 5 серпня 1955 року відбулася урочиста церемонія з нагоди випуску мільйонного Volkswagen 2. Девізом цього часу в житті німців стає популярна фраза, пов'язана з Volkswagen, - "Він член моєї родини". Перевірена роками надійність та доступна ціна машини посилили експортні можливості автомобіля. Volkswagen продається вже в 150 країнах світу. З'являються дочірні фірми за кордоном - в 1953 в Бразилії, в 1956 в ПАР, в 1957 в Австралії, в 1964 в Мексиці (тут з 1998 випускається "жук", що став справжнім хітом сезону у голлівудських зірок) та інших країнах.

Першою модифікацією стандартного Volkswagen-1200 у 1955 році стало спортивне купе Karmann-Ghia, марка якого була складена з назв фірм, що його створили: кузов проектувала італійська компанія "Ghia", а збирався він на німецькій кузовній фірмі "Karmann" в Оснабрюку. У 1961 році програма поповнилася новим Volkswagen-1500 з кузовом седан та двигуном збільшеного робочого об'єму, на базі якого випускалися чергові виконання купе та кабріолету Karmann-Ghia.

У 1965 році Volkswagen викупила у компанії "Даймлер-Бенц" фірму Audi, створивши концерн Volkswagen-Audi, відомий під абревіатурою VAG. Пізніше до нього увійшли іспанська фірма СЕАТ (SEAT) та чеський завод "Шкода" (Skoda). В даний час "Audi AG" - дочірня компанія концерну "Volkswagen", якій надано повну самостійність.

Першим результатом об'єднання у 1968 році став VW-411 з двигуном повітряного охолодження робочим об'ємом 1679 куб.см. Модель дуже стримано була прийнята покупцями. У 1969 році, після приєднання фірми НСУ, з'явився перший Volkswagen із передніми провідними колесами, який отримав індекс "К-70". Його можна було придбати з двигунами робочим об'ємом 1594 чи 1795 куб.см. У 1969-1975 роках при співпраці з фірмою Porsche випускалися спортивні автомобілі Volkswagen-Porsche-914" з 4- і 6-циліндровими двигунами в 1679 і 1991 куб. воєнного часу, його розвитком у 1979 році став легкий повнопривідний армійський автомобіль lltis.

Родоначальником нового покоління Volkswagen вважається передньопривідний Passat, випущений 1973 року. Він пропонувався у численних варіантах із двигунами робочим об'ємом від 1297 до 1588 куб.см. На наступний рік з'явився спортивний Scirocco з 3-дверним кузовом купе та моторами об'ємом від 1093 до 1588 куб.см., а також компактний 3- та 5-дверний хетчбек Golf. За перші 30 місяців випуску з конвеєра зійшов 1 мільйон машин Golf, перетворивши Volkswagen на одного з найбільших виробників автомобілів у Європі. У 1979 році з'явився кабріолет Golf, який незмінно користувався високим попитом.

Модель Golf I, що з'явилася 1974 року, виявилася найбільш вдалою: сучасна, економічна, надійна, саме така модель могла розворушити міжнародний ринок. Golf ознаменував собою новий етап конкуренції у виробництві класу компактних автомобілів, які стали майже офіційно називатися "гольф-класом". Якщо за час розробки нових моделей у 1973-1974 збитки концерну перевищили 800 мільйонів німецьких марок, то вже у 1975 за рахунок великого попиту на них вдалося покрити всі витрати. Всього через 3 роки після запуску Golf I було вироблено мільйонний автомобіль цієї марки. У 1983 побачив світ Golf II, а через вісім років, в 1991, дебютував Golf III, який, як і попередні моделі, підтримав високу репутацію Golf. За двадцять три роки з початку випуску випустили 17 мільйонів Golf трьох поколінь. У 1995-1996 Golf III лідирував за кількістю продажів у Європі. У 1997 році відбувся дебют нового Golf IV, тільки в перші дні після якого було прийнято понад 60 тисяч замовлень.

На початку 1975 року представили "молодшого брата" Golf - тридверний передньопривідний Polo, аналогічний за конструкцією автомобілю Audi-50 і пропонований з двигунами робочим об'ємом 895-1272 куб.см. Недорогий та практичний Polo також став дуже популярним та зміцнив фінансове становище Volkswagen. На базі Polo пропонувався триоб'ємний варіант із кузовом седан Derby.

З 1980 року на базі Golf вироблялася модель Jetta із кузовом 4-дверний седан. 1992-го вона була замінена аналогічною машиною (вже на шасі Golf третього покоління), названою Vento. У 1981 році Passat та Scirocco були модернізовані, а через рік на базі Passat з'явився седан Santana, в оснащення якого вперше входив 5-циліндровий бензиновий двигун S робочим об'ємом 1994 куб.см.

У період 1988-1995 років збиралося єдине у програмі 3-дверне купе Corrado, наступник Scirocco. Моделі Variant з кузовом універсал та кабріолет на шасі машин третього покоління продовжують випускатися з 1993 року. Дві моделі Variant Syncro з 2,0- та 2,9-літровими моторами мають повнопривідні шасі.

Компактна модель Polo третього покоління виготовляється з 1994 року. Кузова 3- та 5-дверний хетчбек, седан Polo Classic та 5-дверний універсал Variant. Двигуни бензинові та дизельні 4-циліндрові робочим об'ємом 1,0-1,9 л потужністю 50-101 к.с. Комфортабельне сімейство Vento першого покоління обладнується 4- та 6-циліндровими моторами в 1,6-2,8 л потужністю 75-174 л.с.

Універсал підвищеної місткості Sharan виробляється з 1995 року в 5-7-місцевому виконанні, на передньо- та повнопривідному шасі. Потужність бензинових та дизельних двигунів робочим об'ємом 1,9-2,8 л у межах 90-174 л.с. Сімейство моделей Passat п'ятого покоління було показано у 1996 році. На відміну від попередніх машин, що випускалися з 1988 року, вони знову уніфіковані з однотипними Audi моделей "А4" та "А6". Це дозволило застосувати потужніші та сучасніші силові агрегати Audi поздовжнього розташування. Моделі Passat виробляються тільки з кузовами седан і 5-дверний універсал Variant та оснащені 4-, 5- та 6-циліндровими бензиновими та дизельними моторами в 1,6-2,8 л потужністю 90-193 к.с. Декілька моделей Variant у комплектації Syncro мають повнопривідні шасі.

У 1999 році вийшла модель комфортабельного седана BORA.

Кілька підприємств Volkswagen у Бразилії, Мексиці, Аргентині та Китаї виготовляють низку моделей, що істотно відрізняються від європейської продукції. Серед них моделі "Гол" (Gol), "Параті" (Parati) та "Сантана", створені на шасі моделей Golf та Passat попередніх поколінь.

Мексиканський філіал продовжує виробництво моделі "1,6i" типу "Жук" з 1,6-літровим двигуном 44 к.с., а з початку 1998 року освоєно випуск принципово нового передньопривідного автомобіля "Бітл" (Beetle) на шасі моделей Golf, зовні схожого на відомого "Жука".

В даний час концерн Volkswagen - один із найбільших за обсягами продажів у світі, має свої заводи у 15 країнах світу, випускає продукцію під п'ятьма торговими марками Volkswagen, Audi, Skoda, SEAT. З 1998 року концерну належить марка "Роллс-Ройс". Окрім легкових автомобілів, завод також здійснює випуск вантажівок, мікроавтобусів. До складу концерну Volkswagen входять: Volkswagen AG, Audi AG, "СЕАТ С. А.", "Шкода автомобілова", "Фольксваген-Саксонія ГмбХ".

Веб-сайт:http://www.vw.com


Замовити створення бренду в студії брендингу та графічного дизайну LogoMaster Studio
Ви можете за телефоном: +38 067 799-84-98.

Повна контактна інформація у розділі "Контакти".


Повернутися на сторінку "Легенди брендів"

Розробка логотипу, створення логотипу, створення фірмового стилю, розробка фірмового стилю - наша улюблена робота!

Отримайте консультацію
зручним для Вас способом!

Швидко Вам відповімо або дзвоніть:
+38 067 799-84-98